Duurzaamheid.
Duurzaamheid.
Duurzaamheid is niet iets wat we doen; het is wat we zijn. Het zit in onze natuur. Zorgen voor mensen, voor de planeet doen we elke dag, sinds het allereerste begin van ons bedrijf. En elke dag willen we het beter doen, voor onszelf, voor anderen en dus voor toekomstige generaties. Het is ons doel om in 2035 100% circulair te zijn.
Manifest.
Noem het een doel, een missie of een verslaving. Welke woorden je ook kiest, het is echt. Zorg voor anderen en het milieu, zorg voor de aarde die ons voedt, de lucht die we ademen en het water dat ons helpt bloeien. We zijn niet perfect, maar we zijn allemaal verantwoordelijk en we hebben allemaal een rol. Sommigen klein, sommigen groot. Het zit en zat in alles wat we doen. We maken producten die mooi en duurzaam zijn. En dat is nu belangrijker dan ooit. Waarom? Omdat we niet meer kunnen kiezen tussen profit of planet. In deze fase hebben we allemaal de kans om het verschil te maken. Met alles wat we doen, elke beslissing die we nemen. Wij kiezen ervoor om de volgende generatie iets moois na te laten, geen puinhoop.
Brabantia mag zich vanaf maart 2023 B Corp noemen. B Corps, voluit Benefit Corporations, zijn bedrijven die worden erkend voor hun positieve impact op mens en milieu. De certificering is een mooie erkenning en het sluit aan bij onze doelstelling om in 2035 de overstap te hebben gemaakt naar 100% circulair design.
Brabantia helpt mensen al decennialang afval te scheiden, voedsel langer goed te houden en de was aan de lijn te drogen. Voor onszelf leggen we de lat flink hoger: we willen 100% circulair design in 2035. En dat betekent 100% veilig materiaal, 100% schoon afvalwater, 100% hernieuwbare energie, 100% gerecycled productieafval, 100% gerecycled/biobased materialen en 100% recyclebare producten. We gaan ervoor!
ONZE ZES PIJLERS VAN 100% CIRCULAIR DESIGN:
We willen dat de materialen die we gebruiken tijdens de productie, verwerking en het gebruik zo veilig mogelijk zijn voor mens en milieu. Daarin gaan we verder dan wettelijk moet. Volgens de wet zitten we al op 100% veilig materiaal, maar volgens onze eigen normen scoren we in 2022 98%.
In ons werk proberen we zo min mogelijk energie te verbruiken, en we willen dat de energie die we gebruiken 100% hernieuwbare is. Door meer zonnepanelen te plaatsen, zoals op ons nieuwe hoofdkantoor, en te kiezen voor leveranciers van duurzame energie komt dat doel steeds dichterbij - 70% in 2022.
We willen dat al ons afvalwater schoon genoeg is om op de normale manier te kunnen verwerken tot drinkwater. Dit jaar hebben we onze doelstelling van 100% gehaald.
Op dit moment wordt ca. 92% van ons afval opnieuw gebruikt. Maar we willen ál het hout, kunststof, metaal, water, papier en katoenafval van onze productie recyclen. Hoe? Door slimmere afvalscheiding en door samen te werken met onze leveranciers om afval te voorkomen.
Dit is een van onze meest ambitieuze doelen. Veel van onze kunststof en metalen onderdelen zijn al deels gemaakt van gerecycled materiaal. Onze nieuwe StepUp pedaalemmer is zelfs gemaakt van 91% huishoudelijk plastic afval.
Onze producten zijn nu al 94% recyclebaar, waarvan 60% kan worden gebruikt om nieuwe hoogwaardige producten te maken. We rusten niet voordat we de magische 100% hebben bereikt!
MEER CRADLE TO CRADLE® CERTIFICERING.
Ons doel is om elk jaar continu te verbeteren. Een van onze prestaties is het vergroten van het aantal producten dat is gecertificeerd op het Cradle to Cradle® zilverniveau. In 2023 zijn we erin geslaagd onze strijkplanken en droogrekken te upgraden van Cradle to Cradle brons naar zilver. Momenteel zijn meer dan 700 producten in ons assortiment gecertificeerd op het brons- of zilverniveau van Cradle to Cradle® – goed voor 80% van de producten die we zelf produceren. In 2023 was meer dan 25% van onze producten gecertificeerd op zilverniveau. Een grote stap vooruit!
OVER CRADLE TO CRADLE.
Cradle to Cradle betekent dat - elke grondstof en elk materiaal - dat voor een product gebruikt wordt, eindeloos moet kunnen worden hergebruikt zonder dat er waarde verloren gaat. Je herkent producten aan de speciale Cradle to Cradle®-certificering.
Elke twee jaar worden de certificaten opnieuw bekeken. Om de hoge C2C-score te houden, moeten we onze producten dus steeds verduurzamen op belangrijke punten. Het dwingt ons om ons te blijven inzetten voor meer duurzaamheid en circulariteit in onze producten.
Producten worden beoordeeld op vijf onderdelen: Veilige materialen, Hergebruik van materialen, Schone lucht en klimaatbescherming, Water- en bodembeheer en Sociale verantwoordelijkheid. Het hoofddoel van Cradle to Cradle® ontwerp is een constante cyclus van grondstoffen en dus het voorkomen van afval. Er zijn vijf niveaus.
VEILIGE MATERIALEN.
Zorgen dat materialen veilig zijn voor mens en milieu.
WATER- EN BODEM-BEHEER.
Zorgen voor schoon water en gezonde bodems.
SOCIALE VERANTWOORDELIJK-HEID.
Mensenrechten respecteren en bijdragen aan een eerlijke en rechtvaardige samenleving.
SCHONE LUCHT EN KLIMAAT-BESCHERMING.
Schone lucht beschermen, hernieuwbare energie bevorderen en schadelijke uitstoot verminderen.
HERGEBRUIK VAN MATERIALEN.
Een circulaire economie mogelijk maken door regeneratieve producten en procesontwerp.
VEILIGE MATERIALEN.
Zorgen dat materialen veilig zijn voor mens en milieu.
WATER- EN BODEM-BEHEER.
Zorgen voor schoon water en gezonde bodems.
SOCIALE VERANTWOORDELIJK-HEID.
Mensenrechten respecteren en bijdragen aan een eerlijke en rechtvaardige samenleving.
SCHONE LUCHT EN KLIMAAT-BESCHERMING.
Schone lucht beschermen, hernieuwbare energie bevorderen en schadelijke uitstoot verminderen.
HERGEBRUIK VAN MATERIALEN.
Een circulaire economie mogelijk maken door regeneratieve producten en procesontwerp.
Hergebruik van materialen.
Brabantia scoort in 2021 al 33% op gebruik gerecycleerd materiaal en 94% van het materiaal van onze producten kan na gebruik worden gerecycleerd om nieuwe producten te maken.
Een mooi voorbeeld: De NewIcon pedaalemmer 30 liter in Matt Steel bestaat uit 68% gerecycled materiaal (37% huishoudelijk afval en 31% industrieel afval). Al 99,9% van deze NewIcon kan worden hergebruikt.
Hergebruik van materialen.
Brabantia scoort in 2021 al 33% op gebruik gerecycleerd materiaal en 94% van het materiaal van onze producten kan na gebruik worden gerecycleerd om nieuwe producten te maken.
Een mooi voorbeeld: De NewIcon pedaalemmer 30 liter in Matt Steel bestaat uit 68% gerecycled materiaal (37% huishoudelijk afval en 31% industrieel afval). Al 99,9% van deze NewIcon kan worden hergebruikt.
Een stap verder in recyclen.
Een stap verder in recyclen.
De nieuwe StepUp pedaalemmers zijn gemaakt van én voor gerecycled afval. Ten eerste hebben ze een click-on labelhouder en gratis labels om je eigen persoonlijke recycle-systeem op te zetten. Ze zijn betaalbaar en ruimtebesparend, dus je zet er gemakkelijk twee of drie bij elkaar. Na gebruik zijn ze voor 99% recyclebaar. En qua productie zijn ze ook nog eens behoorlijk groen: gemaakt van 91% huishoudelijk afval. Geen wonder dat ze Cradle to Cradle® Certified zijn op niveau Zilver.
EEN MOOIE TOEKOMST.
De StepUp collectie is gemaakt om lang mee te gaan. Bovendien bieden we 10 jaar garantie. Is er iets stuk, dan zorgen we voor een vervangend onderdeel of een vervangend product. Zo gaat de StepUp nog langer mee. Een echte investering in de toekomst.
Gemaakt van 100% Fairtrade katoen.
Bij Brabantia willen we een verschil maken voor mens en planeet. Dat betekent duurzaam, maar ook eerlijk produceren. En daarom is voortaan al het katoen in de New Dawn Strijkplankhoes Fairtrade gecertificeerd, verhandeld, gecontroleerd en afkomstig van Fairtrade producenten.De strenge Fairtrade-normen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat boeren en werknemers veilig zijn, goede arbeidsomstandigheden hebben en eerlijk worden behandeld , vooral die in Azie, Afrika, Latijns-Amerika. Ook zijn er regels voor het beschermen van de natuur.De keuze voor Fairtrade katoen voor onze strijkplankhoezen is weer een stap in de richting van een eerlijkere, duurzamere, milieuvriendelijkere en ethischer wereld.
En door (een strijkplank met) deze hoes te kopen, help jij ook mee! Een eerlijkere toekomst begint vandaag.
Een duurzaam thuis: B.HOME
In 2021 startte de bouw van ons nieuwe, duurzame hoofdkantoor B.Home aan de Leenderweg in Valkenswaard. Een historische plek, want hier stond vroeger onze fabriek. Bij de bouw van het nieuwe pand is het fundament van de oude fabriek weer hergebruikt. En dat is nog maar één voorbeeld van de circulariteit en duurzaamheid van ons nieuwe thuis. Er zijn er nog veel meer, want het kantoor is ontworpen volgens de BREEAM-principes. Het skelet van het gebouw is bijvoorbeeld helemaal van hout en kan makkelijk uit elkaar voor hergebruik.
Op het dak ligt sedum én 222 zonnepanelen. Rondom het pand komt ons eigen ‘Tiny Forest’ en we vangen regenwater zoveel mogelijk op. Een deel van de wandbekleding binnen is van gerecycled oude legeruniformen. De lampen zijn gemaakt van oude CD’s, we hebben stoelen van gerecyclede PET-flessen en op de muren zit geen verf maar Fairf. Dat is verf die wordt gemaakt van plantaardig materiaal en die dus bijdraagt aan het verlagen van het CO2 niveau. B.Home is dus niet zomaar een kantoor, maar een bewijs van onze wens om duurzaam te leven en te werken.
Brabantia en Weforest.
Brabantia werkt al sinds 2014 samen met WeForest. Als onderdeel van de succesvolle Love Nature campagne zijn er inmiddels meer dan 2,8 miljoen bomen geplant in de Amhara en Desa’a regio’s in Ethiopië en in Burkina Faso.
De bomen houden de vruchtbare grond op zijn plaats, ze zorgen voor werkgelegenheid en gaan straks mensen voeden, want WeForest plant ook fruit- en houtbomen bij boerderijen.
Samen maken we het verschil.
Elke dag maken we opnieuw keuzes en doen we ons best om het beter te doen dan gisteren. Ook bieden we consumenten elke dag inspiratie om zelf een beetje duurzamer te gaan leven. Voor vandaag en morgen, maar vooral voor de toekomstige generaties. Samen maken we de wereld mooier.
Samen duurzamer.
Je was lekker buiten drogen in plaats van in de droger. Minder eten weggooien. Je eigen lunch meenemen. Afval scheiden. En kiezen voor goede producten van eerlijke, gerecyclede materialen. Al die kleine aanpassingen van alle mensen maken samen een groot verschil voor de planeet.
Natuurlijk drogen.
De was drogen aan een droogmolen of droogrek is goed voor de planeet en je portemonnee. Je gebruikt geen stroom en je kleding blijft langer mooi. En wist je dat de wind helpt om kreukels te verwijderen? Dus natuurlijk drogen betekent ook minder strijken.
Afval scheiden in stijl.
Afval scheiden? Doe het in stijl met onze slimme producten. Van handige afvalemmers met 1, 2 of 3 binnenemmers tot aanrechtbakje en stapelbare afvalbakken waarmee je je eigen recyclestation kunt inrichten: we bieden een uitgebreid assortiment om afval scheiden mooier, prettiger en duurzamer te maken.