Als je het niet gebruikt, doe het dan weg! Dit lijkt misschien rigoureus, maar kijk eens rond in je huis en je zult zien hoeveel rommel je in de loop der jaren verzameld hebt. Stel je nu het gevoel van orde en rust voor als je een kamer binnenkomt die netjes opgeruimd is en als je weet waar alles is. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo schept orde in de chaos en wij houden van haar filosofie. Als je iets niet gebruikt of als het je niet blij maakt, gooi het dan weg. Neem de touwtjes in handen; het is tijd om afscheid te nemen van de rommel.
De regels voor het wegdoen van onnodige spullen
We hebben drie hoofdcategorieën gekozen voor het opruimen van onnodige spullen. Je hierop focussen is een goed begin en zal je aanmoedigen om andere delen van je huis op te ruimen.
1. Kleding
Wees onverbiddelijk met de kleding die je niet draagt. Bij de methode van Marie Kondo haal je alles (ja alles, van je jassen en schoenen tot die geliefde T-shirts) uit de kasten en lades en dit leg je op een grote stapel. Je zult versteld staan hoeveel kleding je hebt. Hierna zoek je uit wat je wilt houden en wat je niet meer draagt. Marie's methode is om ‘dank je wel en tot ziens’ te zeggen tegen de kleren die je gaat weggooien en ze vervolgens in een tas te stoppen voor de kringloopwinkel.
2. Boeken / speelgoed / spelletjes
Bewaar je speelgoed en boeken om sentimentele redenen? Bedenk of je ze ooit nog zult gebruiken. Zo niet, dan heeft iemand anders er misschien meer plezier van. Ruim boeken en speelgoed samen met de kinderen of familie op, zodat je allemaal verantwoordelijk bent voor het wegdoen van de dingen die je niet nodig hebt.
3. Lades
We hebben allemaal een rommellade met batterijen, pennen, muntgeld en dingen waarvan we denken ze ooit nodig te hebben. Misschien heb je zelfs wel meerdere van deze lades. Besteed een uur aan het opruimen van elke lade. Leg alles op de juiste plaats of gooi alle rommel weg die je hebt verzameld die je waarschijnlijk nooit nodig zult hebben.
Dozen en manden
Dit is een geweldige manier om de dingen die je besluit te bewaren op te bergen, zodat je ze altijd terug kunt vinden.