Shopbeoordeling 4.6/5

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • Levering aan huis of afhalen* 
  • Veilig betalen met Bancontact, Paypal of creditcard

Makkelijk zwerfafval opruimen 6 tips

Ieder jaar in september is het World Cleanup Day. In 180 landen gaan dan mensen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Dat werkt als een mooi startsein om er jaarrond iets mee te doen. En ja, dat maakt echt een verschil. Wist je dat als 25% van de Nederlands iedere dag 1 item op raapt, er te weinig zwerfafval zou zijn?


1. Bereid je voor

Wij ruimen regelmatig zwerfafval op. Soms spontaan als ik iets zie liggen. Maar als je voorbereid op pad gaat, kun je meer meenemen, dus meer resultaat:

  • Iets om je afval in te doen. Een flinke vuiniszak bijvoorbeeld. Wij namen de Brabantia Sort & Go mee. Deze is eigenlijk bedoeld om binnenshuis afval te sorteren, maar blijft zelf staan en dat is handig als je met kinderen zwerfafval gaat opruimen.
  • Handschoenen. Zelf ruim ik zonder op, hoera voor de afvalgrijper! Maar kinderen vinden de grijper vaak heel interessant, maar ook best lastig. Dus de verleiding is groot voor hen om het met blote handen te pakken.
  • Een grijper, dat kan trouwens ook een barbecuetang zijn. Ik vind een grijper erg fijn voor peuken en ander vies afval.
    Check even de site van je gemeente, in veel plaatsen kun je een gratis startset afhalen

 

2. Maak het makkelijk

Alle beetjes helpen en daarom is het goed om zwerfafval opruimen onderdeel te maken van je routine. Zo zie ik vaak een moeder tijdens de atletiektraining van de kinderen een rondje maken, slim! Je hebt meteen wat te doen in dat loze uurtje in plaats van wachten in de auto.

Misschien kun je onderweg van school naar huis wekelijks wat meenemen, op je vaste route naar de trein of als je een ommetje loopt in je pauze.

3. Zwerfafval opruimen met kinderen

Er zijn trucjes om je kinderen enthousiast te krijgen, zo gebruikten wij deze bingokaart van Brabantia. We vonden alles, behalve het plastic tasje.

Maar heel eerlijk, ook zonder entertainment hebben ze de smaak zo te pakken. Iets zoeken en vinden is beloning genoeg. ‘Ik vind dit leuuuuk mama!’ riep de jongste de hele tijd.

 

4. Weggooien

Thuis zijn we brave afvalscheiders, maar met zwerfafval opruimen lukt dat niet altijd. Deze keer verzamelden we sigaretten apart, vooral om te zien hoeveel het er waren.

Ik had daarnaast vooral veel plastic en blik verwacht, maar er lag ook heel veel oud papier en glas. Dit heb ik voor nu toch samen in 1 bak verzameld. Het effect van het verzamelen van zwerfafval is groter dan de schade door het niet te scheiden.

5. Aanpakken aan de bron

Het is wel interessant om te kijken naar wat je hebt verzameld en of je hier iets aan kunt doen. Zo vonden wij heel veel peuken van de naastgelegen school. We gaan hen contacten om te kijken of er een prullenbak kan komen op die plaats, zodat de sigaretten niet in de natuur belanden.

Dat geldt natuurlijk ook voor je eigen afval. Neem je eigen afval onderweg altijd mee naar huis en gooi het daar in de prullenbak. Er zijn handige exemplaren met meerdere binnenemmers, waarin je dus in 1 prullenbak meteen je afval kunt sorteren.

 

6. Wees trots

Yes, dankjewel dat je afval hebt verzameld. Misschien voelt het soms nutteloos, maar echt, iedere peuk en plastic zak maakt een verschil. Wist je bijvoorbeeld dat 1 sigaret 8 liter water kan vervuilen?

En vaak schrikken we alleen van de tijd die het kost om het afval af te breken: voor een sigaret is dat 15 jaar. Maar dat je ‘m niet meer ziet, betekent helaas niet dat er geen probleem meer is. Micro- en nanoplastics komen terecht in het water, vissen en uiteindelijk ook in ons. En ook de schadelijke stoffen, zoals nicotine, zware metalen en pesticiden, eindigen in de bodem.

Dus: dankjewel!

Laura & James

www.lauraenjames.com